Overtossen

familien i Kina

Museum Ovatarci på psykiatrisk hospital i Aarhus er bestemt et besøg værd! Museet er navngivet efter overtossen (Overtarci), som han navngav sig selv, eller skulle man måske nærmere sige hun navngav sig selv. For i løbet af de 56 år han var indlagt forvandlede han sig til en kvinde. En proces som bl.a. involverede en høvl (av). Historien i sig selv er nok til at gøre museet interessant, men faktisk er den kunst som pryder væggene på psykiatrisk hospital god kunst, og meget alsidig. Der er ekstremt mange forskellige stilarter og penselstrøg – alt fra Edward Munch lignende skrigere til popmoderne collager. Så garantien for man finder noget man lader sig fascinere af, er temmelig stor. Man får også indtryk af at personerne virkelig skinner igennem i værkerne, og man på en eller anden måde kommer nærmere en forståelse af de forskellige sygdomme.

På førstesalen finder man udstillinger af psykiatrisk hospital som det var i gamle dage, hvor det var opdelt i fattig, middel og rigmands spisestuer. Længere oppe finder man kunstnernes atelier, som fungerer som åbne værksteder, hvor man er velkommen til at tage et kig.

Billedet overstående er malet af Ovatarci. Figurerne han malede, lavede han også i dukker i målestok 1 til 1. De gav ham en erotisk fascination, hvilket plejepersonalet havde svært ved at håndtere (forståeligt, ja).

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s